Select Your Style

Choose your layout

Color scheme

Deze onderstaande tekst is deels overgenomen en ook deels zelf bijgeschreven door onze Mede beheerster Angela Langejan.

ARMOEDE IN NEDERLAND 

Hoewel Nederland tot de rijkste landen van Europa behoort, is ook hier steeds meer armoede. Uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat eenoudergezinnen, mensen met een niet-westerse achtergrond, bijstandsontvangers en alleenstaanden onder de 65 jaar een grote kans op ernstige armoede hebben. De armoede uit zich onder meer in (zeer) beperkte financiële middelen, sociale uitsluiting, gezondheidsproblematiek en beperkte toegang tot onderwijs. 

Armoede niet altijd zichtbaar Er is veel ‘stille’ armoede: het is vaak niet zichtbaar dat mensen hun huur niet meer kunnen betalen of kinderen zonder ontbijt de deur uit moeten.Het sociale vangnet in Nederland wordt steeds kleiner. Steeds meer mensen moeten een beroep doen op maatschappelijk werk, ouderenzorg, sociale uitkeringen, jeugdzorg, studiefinanciering, ondersteuning van kerken enz. Door de voortdurende bezuinigingen worden deze voorzieningen steeds minder toegankelijk. 

Kinderen in Armoede 

 Maar liefst 1 op de 9 kinderen in Nederland groeit op in armoede. Voor kinderen kan dit betekenen dat er onvoldoende geld is voor voedsel, kleding of een verwarmd huis. Lid zijn van een sportvereniging of muziekschool is geen vanzelfsprekendheid. Vaak kunnen de ouders in armoede geen nieuwe spullen voor hun kinderen kopen. Hierbij moet ook gedacht worden aan vakanties, een (sport)club lidmaatschap, het vieren van een verjaardag of het meedoen aan schoolexcursies. Kinderen worden binnen en buiten het gezin met hun armoede geconfronteerd. Dat is niet fijn. Kinderen vinden het niet prettig. Sommige kinderen hebben een bijbaantje of proberen te sparen, maar vaker proberen kinderen hun omstandigheden te verbergen voor anderen. Kinderen in armoede praten zo min mogelijk over geld en laten vaak aan hun ouders niet merken dat ze iets willen dat geld kost. Andere kinderen in armoede voelen schaamte, jaloezie of uitsluiting: hun leeftijdgenoten hebben en kunnen meer doen. Verdriet of woede kan ook een uiting zijn bij kinderen die met armoede geconfronteerd worden. Sommige kinderen nemen zelfs de zorgen van hun ouders over. Al deze vormen van omgaan met armoede kunnen leiden tot psychische problemen bij kinderen in armoede.

 Regering 

Ons rijke land Nederland geeft ongelofelijk veel geld uit aan het buitenland omdat die mensen het nodig hebben en in armoede leven, ook als er een Tsunami of een anderegebeurtenis gebeurt is staat Nerderland vooraan om geld te storten naar die landen, Maar een keertje kijken naar de eigen mensen hier in Nederland is er niet bij. De mensen die het hier zo hard nodig hebben, kijk om je heen en 1 op de 10 mensen leeft in armoede zonder dat je het weet, de zogenaamde stille armoede en wat doet de regening NIKS! Nu zijn er in Nerderland heel veel stichtingen en hulpgroepen actief voor mensen in armoede, om deze mensen te helpen en enigzins het leven te helpen verlichting, veel goede doelen bestaan , zoals Stichting Jarige Job, Stichting leergeld, Stichting Armoede fonds , dit zijn Landelijke Stichtingen , Maar er zijn ook heel veel lokale stichtingen , zoals wij, Stichting Jeugdhonk en minimahoekje roosendaal e.o Wij krijgen overal te horen wat doen jullie goed werk, enz enz, dat doen wij ook, wij staan 24/7 voor iedereen klaar, maar denk je werkelijk dat gemeente Roosendaal ons helpt? NEE DUS Wij zouden graag een Pand willen waar we onze spullen in op kunnen slaan en waar we uitgifte kunnen doen , zodat onze huizen weer huis worden en ons prive leven prive blijf. We willen koffie ochtentjes organiseren zodat de mensen thuis even weg zijn en even onder de mensen zijn en een babbeltje kunnen maken met elkaar. Maar gemeente Roosendaal geeft NIET thuis, de regering die helpt liever het buitenland. Wij willen dolgraag mensen helpen vanuit 1 pand, zodat de mensen die ons nodig hebben ons weten te vinden op een centraal punt en niet dat ze heel Roosendaal door moeten zoeken om te kijken waar ze nu hun zuivel, brood fruit en spullen moeten ophalen. Dit is nu namelijk verdeelt over aantal punten, omdat we simpelweg de ruimte niet hebben om het op 1 centraal punt te doen, Ik hoop eigenlijk dat ioemand dit leest en dat we een pand gedoneerd krijgen waar we alles kunnen doen , onze spullen opslaan , onze administratie en onze evenemeneten , want ja ook dat organiseren wij voor de mensen in armoede zodat ze zo nu en dan toch een uitstapje hebben en zich niet buiten gesloten voelen 

To Top